W dniach 17 i 18 kwietnia w Warszawie odbędzie się ogólnopolska konferencja naukowa Stoliczku nakryj się!
Tematem obrad będzie problem jedzenia i pełnionej przez nie roli w literaturze dziecięcej, młodzieżowej oraz fantastycznej. Organizatorami konferencji jest Muzeum Książki Dziecięcej Biblioteki Publicznej m.st. Warszawy i Koło Baśni Uniwersytetu Warszawskiego.
Udział w obradach jest darmowy. Swoje abstrakty o objętości do 300 słów można zgłaszać do dnia 7 lutego, na adres organizatora (k.basni.uw@gmail.com). Więcej informacji o konferencji można odnaleźć na facebookowej stronie jej poświęconej, do której przekierowuje niniejszy odnośnik.
Poniżej prezentujemy listę proponowanych zagadnień:
- groszek, szpinak i brukselka – dzieci-niejadki w tekstach moralizatorskich;
- chatka z piernika, jabłko i bułka-niezjadajka – funkcje pokarmu w baśniach;
- kremowe piwo, lembasy i niebieskie mleko – produkty spożywcze w literaturze fantastycznej i science-fiction;
- krew, mózgi i diamenty – jadłospis fantastycznych stworzeń;
- cieciorka, tofu i mleko owsiane – ekokrytyczne spojrzenie na konsumpcję w literaturze dziecięcej;
- flaki, ślimaki i gludyń – jedzenie i abiekt w tekstach dla najmłodszych;
- hamburgery, piwo i czekolada – motyw uzależnienia i zaburzeń odżywiania w literaturze dziecięcej i młodzieżowej;
- olej w głowie, groch z kapustą i figa z makiem – kulinarne metafory i retoryka;
- język, smak, słowo – mechanizmy konceptualizacji smaków i zapachów;
- podwieczorek, uczta i wielkie żarcie – wspólnotowy, rytualny i konsumpcjonistyczny charakter spożywania posiłków w tekstach dla dzieci i młodzieży;
- wiedza, zmysłowa przyjemność, sacrum – głód symboliczny, sublimacyjny i teofagiczny.